Miksi meillä on vielä siiloja?

Toistakaa minun perässäni päivän epistola:

“Siiloihin jaettujen organisaatioiden sijaan tarvitsemme yhteenkytkettyjä organisaatioita."

- Dave Gray kirjassaan Connected Company, 2012

“Funktionaalisten tiimien sijasta tarvitsemme moniosaajatiimejä."

- tätä on agile-yhteisö saarnannut jo vuodesta 1999 lähtien

“Jotta meillä olisi aidosti liiketoimintatiimejä, myös tuote–, palvelu– ja liiketoimintaihmiset tulee liittää samaan moniosaajatiimiin."

- Eric Ries Lean Startup -kirjassaan (2011) sekä myös Agile Fluency Model (Diana Larsen, James Shore)

Eli lyhyesti sanottuna moniosaavat liiketoimintatiimit auttavat meitä pärjäämään nykyisessä kompleksisessa toimintaympäristössä ja alati muuttuvassa kilpailukentässä.

No onneksi kaikissa organisaatioissa on jo liiketoimintatiimit, eiku…

Koska luet tätä tekstiä, olet 90% todennäköisyydellä organisaatiossa, jossa markkinointi, myynti, tuote- ja palvelukehitys sekä tekninen kehitys ovat omissa siiloissaan.

90% organisaatioista myynti, palvelukehitys ja IT toimivat omissa siiloissaan.

Todennäköistä on myös, että teillä tukitoiminnot on eristetty muusta tekemisestä. Niiden ja liiketoiminnan välillä on hyvin vähän keskinäistä koordinointia.

Jos kuulut onnelliseen kymmeneen prosenttiin, on vielä yli 50% mahdollisuus että teillä joku osa liiketoimintaa lähellä olevaa tekemistä, kuten myynti tai markkinointi, on erillään perustekemisestä. On nimittäin hyvin harvinaista, että toteuttava työ ja liiketoiminta elää harmonisesti samassa tiimissä tai yksikössä.

Jos siis kuulut siihen onnelliseen alle 5% osaan potentiaalisista lukijoista, joka työskentelee moniosaavassa liiketoimintatiimissä, suosittelen lopettamaan lukemisen tähän. Muussa tapauksessa seuraava kysymys voi hyvinkin kiinnostaa sinua.

Miksi meillä on vielä niin paljon siiloja?

Tunnette varmaan sanonnan, jonka mukaan kukaan, joka on ostanut IBM:ä ei ole saanut potkuja. Tällä viitataan siihen, että IT-johtamisessa tietyt ratkaisut, joihin ollaan totuttu luottamaan, ovat turvallisempia.

Sama pätee myös organisaatiosuunnitteluun. Matriisiorganisaatio on se turvallinen ratkaisu, joka meille on koulussa opetettu.

Liiketoiminta- ja moniosaajatiimeihin perustuva yhteenkytketty organisaatio on tehokkaampi kuin jaettu matriisiorganisaatio.

Tärkeämpää tässä on se, että vaihtoehto ei tunnu turvalliselta. Juuri niin: ei tunnu. Kyse on tunneperäisestä reaktiosta. Olisi toiveajattelua väittää, että näitä päätöksiä tehtäisiin kylmän rationaalisesti.

Liiketoiminta- ja moniosaajatiimeihin perustuva yhteenkytketyssä organisaatiossa on potentiaalia olla huomattavasti tehokkaampi kuin perinteinen jaettu matriisiorganisaatio. Sellaisen luominen vaatii kuitenkin osaamista ja uskallusta.

Mitä yhteenkytketyn organisaation aikaansaaminen vaatii

Jotta liiketoimintatiimi olisi tehokas, sillä tulee olla:

  • Yhteinen ymmärrys päämäärästä,
  • yhteinen ymmärrys asiakkaasta, asiakkaan asiakkaasta ja heidän tarpeistaan,
  • yhteiset pelisäännöt ja tärkeimpänä
  • keskinäinen luottamus.

Näiden luomiseen ei ole parhaita käytäntöjä. Toki esimerkkejä maailmalta löytyy, mutta niistä voi ammentaa korkeintaan mahdollisesti omassa kontekstissa toimivia malleja.

Tällaisen tiimin ja toimintatavan luominen vaatiikin siis kokeilua. Vaikka mahdollinen palkkio on huomattava, on luonnollista että monissa tilanteissa koetaan turvallisemmaksi tyytyä varmaan ns. piirisarjan tasoon.

Yhteisen ymmärryksen luomiseen liittyy myös toinen usein hankalaksi koettu asia: se vaatii avointa keskustelua ja erimielisyyksien läpikäyntiä. Näitä useat esimiehet ja asiantuntijat välttävät, koska kokevat etteivät osaa käydä niitä hedelmällisesti. Ne ovat kuitenkin tehokkaan tiimityön edellytys.

Haluaisitko oppia luomaan liiketoimintatiimejä?

Haluatko oppia, miten sparrata tiimejä liiketoimintakeskeisiksi ja organisaatio yhteenkytketyksi jaetun sijaan?

Management 3.0 –työpajasarjassamme opit yhteenkytketyn liiketoimintalähtöisen organisaation periaatteet sekä saat käytännön malleja siihen, miten viedä näitä periaatteita käytäntöön omassa organisaatiossasi. Tsekkaa yksityiskohdat täältä

Haluatko aloittaa heti ja tukea suoraan sähköpostiisi nyt eikä vasta työpajasarjan alettua?

Tilaa ilmainen Beyond Agile -mailioppaamme syöttämällä sähköpostiosoitteesi alle:

Antti Kirjavainen on kokenut valmentaja. Hän auttaa yrityksiä kehittymään liiketoimintalähtöisiksi, asiakkaita ymmärtäviksi ja jatkuvasti toimintaansa kehittäviksi.

Antin tehtävänä on auttaa uusia yrityksiä omaksumaan näitä uusia työn organisoimisen ajatusmalleja ja käytäntöjä ja näin viedä vaikutuksensa aivan uudelle tasolle.

comments powered by Disqus